Понеділок, 06.05.2024, 03:48
Вітаю Вас Гість | RSS

Любицька ЗОШ І-ІІІ ступенів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Травень » 26 » «Посади дерево – подаруй життя!»
15:48
«Посади дерево – подаруй життя!»

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ «ПОСАДИ СВОЄ ДЕРЕВО»

Тема: «Посади дерево – подаруй життя!»

З кожним роком кількість рослин на планеті  інтенсивно зменшується. Протягом останніх десятиліть Україна  займає 90-те місце за показниками екологічної стабільності. Протягом останніх 500 років Україна втратила понад дві третини лісів і нині за лісистістю посідає передостаннє місце в Європі, досягнувши критичного рівня.

 Ліси в нашій державі займають площу приблизно 9 млн га, тобто 15 % її території.

Знищення лісів зумовило не лише дефіцит деревини для промисловості України, почалися процеси, які можуть стати незворотними. Вже зараз великі території, насамперед на півдні та сході України, відчувають нестачу води, і це прискорює деградацію природного середовища.

Мета акції: привернення уваги учнів до екологічних проблем, формування дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища, роз’яснення важливості збереження природної спадщини, підвищення інтересу бережливого ставлення до природи, підвищення рівня екологічної свідомості та еко-патріотизму, прагнення зберегти природу рідної землі та держави, значення та захист зелених насаджень.

Актуальність акції. Висадження дерев – це не тільки подарунок планеті та джерело кисню для людей, а й символ росту, розквіту, плодів. У цьому є щось глибоко символічне: сприяння розвитку та підтримка нового життя. Східна мудрість говорить: «Якщо посадиш дерево, то весь рік буде тобі щастя».

Традиція щорічної висадки дерев є в різних країнах, і хоч акції мають різні  назви, але мета одна – подарувати зелене життя.

З кожним роком цю екологічну ініціативу  підтримує все більше і більше людей у всіх куточках України.

Вже не перший рік в Любицькій загальноосвітній школі проводиться акція «Посади дерево – подаруй життя». Педагоги і вихованці школи, із залученням громадськості висаджують дерева та кущі у парковій зоні шкільного подвір’я. Весна 2019 року не стала винятком. Всі вирішили підтримати цю акцію, адже згідно з Концепцією Нової української школи, екологічна грамотність та свідоме піклування про навколишнє середовище  - є однією з ключових освітніх компетентностей, а турбота, догляд за птахами та рослинами – дуже гарний спосіб прищепити учням любов до природи.

Школярі молодших  класів провели конкурс,  хто скаже  кожній рослинці найбільше компліментів, бо вважається, що всі рослини живі і також потребують  турботи,  уваги і ласкавих слів. Білокуру берізоньку вирішили навіть обняти, бо вона схилила свої віти. А від дуба, що росте  в парку села, діти захотіли набратися сили та мужності.

 

Старші класи зайнялися висадкою дерев. Разом з дорослими робили лунки, висаджували молоді саджанці, щоб липи, сосни та берізки з часом тішили око.

При посадці дерев дотримувалися таких правил:

  1. Визначали територію для посадки.
  2. Узгодили кількість та види з органами місцевого самоврядування.
  3. Підготували  та розмітили територію.
  4. Ділянку призначену для садіння дерев очистили від сміття, у тому числі й природного.
  5. Підготували посадкові ямки.

Погодгі умови сприяли нашій роботі.

Механізм садіння. . Безпосередньо перед садінням рослини дно підготовленої ями розпушили на глибину 15 – 20 см. Потім в яму поступово підсипали ґрунт, приблизно на дві третини її глибини, ущільнюючи притопуванням.

Кореневу систему деревця розташовували без перегинів, загинів, підвертання. Тому в процесі заповнення ямки ґрунтом, відбувався контроль, щоб через надлишок землі не довелося підрізати корінець.

Кожен саджанець проходив ретельний огляд, усе пошкоджене, сухе коріння обрізалося. Всі зрізи були зроблені навскіс, гострим секатором.

Саджати дерево, як виявилося, краще  вдвох, а то й втрьох, бо так не тільки веселіше, а й зручніше. Один вставляє дерево в ямку, розправляє корені, при цьому стежить, щоб коренева шийка була на 6–8 см вище рівня землі. Другий засипає рівномірно коріння пухкою землею, третій поливає.

При виборі  рослин для висадки враховувалися конкретні умови проростання, їхні біологічні властивості та реагування на основні  чинники навколишнього середовища.  Загалом під час акції було висаджено 50 дерев.

Переглядів: 213 | Додав: lub_school | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031